Persbericht

Genieten in Workum van kunst en cultuur

"Kunst in Workum" op zaterdag 5 en zondag 6 mei 2018

“Kunst in Workum” is inmiddels een fenomeen geworden. Jaarlijks bezoeken honderden mensen vanuit geheel Friesland en daarbuiten de kunstroute in Workum. Dit jaar wordt “Kunst in Workum” op 5 en 6 mei a.s. georganiseerd.  Dat Workum “Kunst-en-cultuur-stad” van Friesland is, laten kunstenaars, galeries en musea u graag zien. Het boekje over “Kunst in Workum”, met daarin praktische informatie als adressen en een plattegrond is gratis verkrijgbaar bij de deelnemers aan de kunstroute. Zowel binnen als buiten op straat kunt u zich laten verrassen door wat er allemaal aan kunst en cultuur te zien is in de stad.

 

Ter ere van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 is in het Jopie Huisman Museum een bijzondere bruikleententoonstelling te zien. ‘Efkes thús’: 34 werken van Jopie Huisman zijn een jaar lang weer even ’thuis’. Ze keren terug op hun geboortegrond in Workum, de plek waar Jopie is opgegroeid en die hij ‘de hemel op aarde’ noemde.

 

In het Jopie Huisman Museum kunt u tevens genieten van een overzichtsexpositie van de deelnemers aan “Kunst in Workum”. Zij exposeren hier een representatief werk voor hun eigen collectie. Dat geeft u al een klein beetje een indruk van wat u verder in de stad te wachten staat. De entree bij het museum is niet gratis maar wellicht toch een mooie gelegenheid om het museum (nog eens) te bezoeken.

 

Al wandelend door Workum kunt u kunstenaars ontmoeten die u uitleg geven over hun werk of kunt u in de diverse galeries kennismaken met het werk van de exposerende kunstenaars uit binnen- en buitenland.

 

Zo kunt u bij galerie de Vereniging de film The Art of Travel over het leven van Rolf Weijburg bekijken. Rolf Weijburg won in 1992 De Nederlandse Grafiekprijs en exposeert ten tijde van de kunstroute zijn kleurertsen bij galerie de Vereniging. Keramist Siete Koch maakte in samenwerking met Mieke Hoekstra voor LF2018 een unieke fles, gebaseerd op een melkfles met het thema “hard ontmoet zacht”, die u zeker in het atelier van Siete Koch moet gaan bewonderen. En in galerie ZoFier kunt u het werk zien van 5 Friese kunstenaars die het mooiste en bijzonderste van Friesland schilderden, door hun eigen ogen, maar ook geïnspireerd door het publiek, dat na een oproep vanuit de galerie honderden ideeën heeft aangedragen. Ten tijde van de kunstroute toont ZoFier in de galerie doorlopend minidocumentaires van deze Friese schilders. Vervolgens mag u de pop-up galerie in El Gusto niet missen. In deze leukste wijnwinkel van Zuidwest-Friesland toont gastexposant Petra Cappers haar werk.

 

Naast dit alles kunt u ook verrassende kunst aantreffen bij de Workumer middenstand want van verschillende kunstenaars hangt een schilderij of staat een beeld in een etalage. Hierdoor wordt Workum als kunst- en Cultuurstad extra onder de aandacht gebracht.

Door de stad heen heeft “Beeldenstad Workum” kunstpanelen aangebracht met werken van bekende en minder bekende Friese kunstenaars. Zo worden alle musea, galeries en ateliers met elkaar verbonden. De panelen tonen het werk van kunstenaars die geboren zijn in Friesland en geëxposeerd hebben en/of in collectie van musea zijn opgenomen.

 

En tenslotte, voor wie de Pauperfontein nog niet in werking heeft gezien: op het moment van de kunstroute staat deze ludieke fontein in vol ornaat op de ijsbaan van Workum, nabij de sluis.

 

Wilt u digitaal alvast door het “Kunst in Workum”-boekje bladeren dat vindt u dat op onze website www.beeldenstadworkum.nl.

informatie voor de redactie

Mailadres:  info@beeldenstadworkum.nl

 

Contactpersonen:

Cees van Stam              0612725738            www.beeldenstadworkum.nl

Albert Althuis               0515-542282           www.pietsalthuis.nl

Genieten in Workum van kunst en cultuur-Kunstroute Workum 2018 poster
Deel