Nieuws van Stichting Beeldenstad krantenkoppen

Nieuws van
Stichting Beeldenstad Workum
&
Kunst in Workum

Laatste nieuws

Ontdek de Kunst: Kunstroute in Workum op 4 en 5

Ontdek de kunst tijdens de kunstroute Workum, die zoals gebruikelijk wordt gehouden in het eerste weekend van mei. Dit jaar valt dat op 4 en 5 mei waar we de moed en opoffering herdenken van degenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en vieren we de kostbare vrijheid die we vandaag de dag koesteren.
Om deze belangrijke gebeurtenis te markeren, biedt de Kunstroute in Workum een unieke gelegenheid om deze vrijheid te omarmen door middel van kunst, een universele taal die grenzen overstijgt en emoties verbindt.

ontdek de kunst


Tijdens de Kunstroute kun je je laten betoveren door de veelzijdigheid aan kunstvormen die je tegenkomt. Van indrukwekkende werken, zoals het verzets- en Lancastermonument, die de ernst van oorlog en vrijheid vastleggen tot hedendaagse kunst die reflecteert op de vrijheden die we koesteren, er is voor elk wat wils.

Maak kennis met de bruisende gemeenschap van kunstenaars die Workum hun thuis noemen. Verken de ateliers, galeries en musea en ontdek de inspiraties, creatieve processen en verhalen achter hun werken.

Tijdens de Kunstroute is er ook gelegenheid om enkele opmerkelijke monumenten te bezoeken die verband houden met de herdenking van oorlogsslachtoffers en de strijd voor vrijheid. Loop of fiets langs het verzetsmonument in de Thomashof, een ontroerend eerbetoon aan hen die zich verzetten tegen onderdrukking. Dit monument bestaat uit drie abstracte beelden van witte natuursteen, elk op een voetstuk geplaatst en vervaardigd door de Workumse beeldhouwster Ruth Vulto Gaube.

Een andere stop op de route is het Lancastermonument (de Lancaster W4888), gelegen bij het viaduct over de N359 op de Alde Dyk bij Workum. Dit monument is voorzien van een poppy-krans, een symbolisch gebaar ter herdenking van de gevallenen. De krans is vervaardigd door keramist Siete Koch uit Workum, op verzoek van de Werkgroep Lancastermonument Workum.


Naast de kunstwerken en monumenten is er ook de mogelijkheid om meer te leren over de sporen van de Tweede Wereldoorlog in Workum. Bezoek “Sporen van WOII”, onderdeel van Warkums Erfskip, gehuisvest in het voormalige Stadhuis aan de Merk. Hier kun je meer te weten komen over lokale geschiedenis en de impact van de oorlog op de gemeenschap van Workum.

Het “Buitenmuseum Workum” brengt het thema Friese kunst opnieuw tot leven door de Tillefonne te gebruiken als podium. Zoveel mogelijk werken zullen hier weer tentoongesteld worden en gedurende de komende weken verder aangevuld worden. Bezoekers kunnen genieten van een unieke ervaring waarin ze worden ondergedompeld in de rijke artistieke tradities van Friesland.

Verder is op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei de St. Gertrudiskerk geopend van 13:30 tot 16:00 uur. Bewonder de vernieuwde kruiswegstaties en het beeld van St. Gertrudis in de kerk aan de Merk. Neem de tijd om na te denken over de betekenis van vrijheid en herdenking in deze historische omgeving.

Kortom, de Kunstroute in Workum biedt niet alleen een visuele en artistieke ervaring, maar ook een moment om stil te staan op de betekenis van vrijheid en herdenking.

Ontdek de Kunst bij deelnemende adressen


Deelnemende adressen kunstroutes 2024 Kunst in Workum


Nieuwe adressen dit jaar zijn nr 3 Maria Bouwhuis en nr 4 Joram Roukus.

Beeldenstad Workum

Oudere nieuws items

Nieuwsitems per jaar

2024 (2)

2023 (4)

2022 (3)

2020 (3)

2019 (3)

2018 (6)

2017 (6)

2016 (8)

2015 (10)

2014 (16)

2013 (11)

2012 (2)