Een kunstzinnige kennismaking met het werk van..............

Een ‘Kunstzinnige kennismaking’ met het werk van…… geschreven door Albert Althuis.

Albert liep er al wat langer mee rond om zoiets te doen. Het eerste  gesprek en het artikel was een “test”, zowel voor Petra van Stam als voor Albert. Beiden vonden dat het gesprek en het resultaat in de Friso goed was.

Met Jeroen (Hunia’s drukkerij) is nu afgesproken dat we er een serie van mogen maken.

Zo komt er een mooie serie van een ‘Kunstzinnige kennismaking’ met…..
Steeds voor de ‘huis aan huis’ editie.
En natuurlijk daarmee ook voor de website.

het werk van
Een kunstzinnige kennismaking met het werk van​ Henk Jorritsma

Een kunstzinnige kennismaking met het werk van

Henk Jorritsma

Workumer krant Friso

Dinsdag 24 januari 2023

Op de Aldewei hoorde ik van Henk op welke manier het schilderen voor hem van grote betekenis werd. Hij vertelde dat hij vanwege zijn gezondheid op een veel te vroeg moment met zijn werk moest stoppen. Dat was toen hij 48 jaar was. Hij kreeg toen als Sinterklaascadeau een verfdoos. Als je het zo hoort lijkt het onbetekenend, maar het tegendeel was waar. Voor hem begon daarmee een zinvolle invulling van zijn leven.

In zijn opleiding voor leraar bouwkunde in het technisch onderwijs had hij gemerkt dat hij graag tekende en dat dit hem ook goed afging. En als leraar aan een technische school, zowel in Den Haag als in Apeldoorn, ervoer hij ook dat het begeleiden bij het tekenen een sterke kant van hem was. “Ja toen ik die doos kreeg moest ik daar natuurlijk wat mee. Toen werd me duidelijk dat ik veel plezier beleefde aan aquarelleren. Dit was voor mij het begin van een ‘nieuwe’ opleiding. Ik ging lessen volgen bij diverse kunstenaars om de techniek beter te leren beheersen en om me te oefenen in het kleurgebruik. Uiteindelijk ben ik ook naar kunstacademie Minerva in Groningen gegaan. Ik heb daar met name veel geleerd van de kunstgeschiedenis. Het bekijken van oude en moderne schilderijen dwong mij om me te verdiepen in de opbouw van een schilderij en in de gebruikte kleuren. En in die dingen oefen ik me nog steeds. Ik schilder elke dag.”

“Meen je dat, zit je elke dag te schilderen?” Henk reageert: “Ja zeker want ik wil blijven leren.” “In deze tijd van het jaar doe je dat natuurlijk binnen, maar als het beter weer is schilder je dan ook buiten?” “Dat doe ik heel graag zelfs. Om een voorbeeld te geven: in de voorbije jaren ben ik van tijd tot tijd met de caravan een paar weken op de Hoge Veluwe geweest. Ik maak dan elke dag één of meer aquarellen, steeds weer op een andere plek. Het mooie van deze manier van werken is dat je niet zoveel hoeft mee te sjouwen. Je neemt verf, papier en een flesje water mee en je kunt aan het werk. Je moet snel werken natuurlijk en verbeteren is ook nauwelijks mogelijk, maar ik heb dan wel een eigen gevoelservaring bij die plek. Dat zou ik bij een foto minder hebben. Als ik dan weer thuis ben kan ik voor het maken van een schilderij in olieverf, kiezen uit een mooi voorraadje afbeeldingen. Dat is een heel andere manier van werken en kost ook heel wat meer tijd.”

“Ik ben even nieuwsgierig: Hoeveel tijd besteed je aan een olieverfschilderij van gemiddelde grootte?” “Dat is zeker wel veertig tot vijftig uur.” “Als ik bedenk hoeveel jaar je dit al doet en als ik dat vermenigvuldig met elke dag een aantal uren schilderen, dan denk ik dat je heel wat schilderijen hebt gemaakt.” Henk kijkt me aan, vermoedelijk voelt hij wel aan dat ik wil vragen waar al die schilderijen daarna terecht komen. Hij reageert met: “Ik heb meegedaan aan verschillende kunstmarkten en verkocht dan ook best wel wat. Een aquarel verkopen vond ik minder erg, maar ik kan niet zo goed afstand doen van een schilderij waar ik met veel aandacht aan heb gewerkt. Daarom doe ik dat niet meer. Een schilderij in opdracht maken vind ik altijd nog wel een uitdaging, vooral als het een portret betreft.”
Op dit moment neemt hij mij mee naar een ander deel van de kamer waar een groot schilderij hangt van twee jongetjes aan het strand. Ze kijken naar hun voeten waar het water om heen spoelt. “Ja dit herken ik, dit schilderij hing afgelopen zomer op de expositie hier in de kerk. Ik meen dat het twee kleinkinderen zijn.” “Nee het zijn twee zoons van ons. Ik ben nog altijd blij dat ik dit moment van hun nieuwsgierige aandacht zó heb kunnen schilderen.”

“Ik wil het ook graag nog even hebben over de schildercursussen die je hier elk jaar geeft in de Klameare. Je doet dit al jaren, er is dus goede belangstelling voor. Dat betekent vermoedelijk dat de cursisten jouw manier van werken waarderen.”
“Hoe ze het vinden moeten ze zelf maar vertellen, maar ik doe het met veel plezier. Vijftien jaar geleden ben ik daarmee begonnen. Een groep bestaat uit niet meer dan twaalf mensen, dan kan ik voldoende aandacht geven aan iedere deelnemer. Het thema komt van mij, maar men mag daar vrij mee omgaan. Momenteel is het thema ‘de Jakobsladder’. Die naam is ontleend aan een Bijbelverhaal en wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer een plotselinge en sterke lichtstraal door donkere wolken breekt.” (Zie foto.)

Tijdens het gesprek had Henk gezegd dat een aantal van zijn schilderijen nu in de hal van Nij Mariënacker hangen. Op mijn terugweg ben ik daar naartoe gegaan. Met bewondering keek ik daar naar het schilderij van een mevrouw in Fries kostuum en ik voelde me thuis voelde in het zomerse licht op een weggetje in de Veluwse bossen.

 

Maak ook kennis met de andere kunstenaars:

 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Henk Jorritsma

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Henk Jorritsma Workumer krant Friso Dinsdag 24 januari 2023 Albert Althuis Op de Aldewei hoorde ik van Henk op welke manier het schilderen voor hem van grote betekenis werd. Hij vertelde dat hij vanwege zijn gezondheid op een veel te vroeg moment met zijn werk moest stoppen. Dat was toen hij 48 jaar was. Hij kreeg toen als Sinterklaascadeau een verfdoos. Als je het zo hoort lijkt het onbetekenend, maar het tegendeel was waar. Voor hem begon daarmee een zinvolle invulling van zijn leven. In zijn opleiding voor leraar bouwkunde in het technisch onderwijs had hij gemerkt dat hij graag tekende en dat dit hem ook goed afging. En als leraar aan een technische school, zowel in Den Haag als in Apeldoorn, ervoer hij ook dat het begeleiden bij het tekenen een sterke kant van hem was. "Ja toen ik die doos kreeg moest ik daar natuurlijk wat mee....
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Ruth Vulto

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Ruth Vulto Workumer krant Friso Dinsdag 20 december 2022 Albert Althuis Het begin van de wijk Thomashof wordt gemarkeerd door het verzetsmonument. Een beeldengroep die uitdrukt 'onderdrukking, verzet en vrijheid’. Samen met 250 schoolkinderen is dit gemaakt door Ruth Vulto Gaube. Vanaf 2010 houdt het de herinnering levend aan wat in ons land gebeurde in de periode 1940-1945. Ruth vertelt: "Als kunstenaar was dit voor mij een prachtig project. Ik maakte het ontwerp en koos voor de kalksteen, maar het bewerken van de rechthoekige blokken steen deed ik samen met leerlingen van de hoogste klassen van de drie Workumer basisscholen. Toen ik hen vertelde dat dit kalksteen 400 miljoen jaren geleden was ontstaan, zag ik hun fascinatie en ongeloof. Van dit oude materiaal gingen wij iets maken dat een herinnering zou zijn aan mensen en gebeurtenissen van zestig jaar geleden en het zou er over honderd jaar nog staan....
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Linda van der Waal

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Linda van der waal Workumer krant FrisoDinsdag 15 november 2022 Albert AlthuisWanneer je op Google de naam Linda van der Waal intikt vind je op haar website de vriendelijke uitnodiging 'kom gerust een kijkje nemen aan het Súd 34.' Dat heb ik dan ook gedaan. Ik was nieuwsgierig naar het resultaat van de verbouwing van café naar woonhuis met 'huiskamer atelier'. Maar wat op het raam staat maakte me nog nieuwsgieriger: 'Portret yn Pastel'.Meteen achter het grote voorraam is de werkplek van Linda en tegelijk ook de plek waar ik kennis maak met haar werk. Ze noemt het 'huiskamer/atelier' en daarom zaten we daar tijdens ons gesprek, met koffie en koek en zicht op de potjes met pastelpotloden in de vensterbank. Terwijl Linda vertelde over haar werk, kon ik ondertussen links en rechts van me, meteen zien wat ze bedoelde. Ze tekent portretten, niet alleen van...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Laura Gerritsen

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Laura Gerritsen Workumer krant FrisoDinsdag 11 oktober 2022 Albert AlthuisIn juli verscheen het boekje 'Workum in verhalen. Een wandeling door de geschiedenis van de stad' (zie foto). De omslag is gemaakt door Laura, maar dat was voor mij niet de directe aanleiding om een afspraak met haar te maken. Er was iets anders waar mijn aandacht naar uitging. Dat was haar boek 'Wat me nu is overkomen. Veertig prenten en gedichten voor kleuters. Om voor te lezen en over door te kletsen'. Een prachtig boek om meer dan één reden.Voordat dit boek verscheen had ik er al wat van gezien toen ik even op bezoek was in 'It Pleatske', vlak bij de Noorderbrug. Ons gesprek ging toen ongeveer zo: "Laura, ik zie mooie prenten, waar ben je mee bezig?" "Ik maak illustraties en daar horen gedichtjes bij die je kunt voorlezen aan kleuters." Ik zag dat...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Joke Stenekes

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Joke Stenekes Workumer krant Friso Dinsdag 12 juli 2022 Albert Althuis In de Begine, vlak bij de brug, wonen Joke en haar man Aldert. Een aantal jaren geleden lagen ze met de boot aan hun geliefde steiger in Workum en toen zagen ze dat dit huis te koop was. Ze waren niet van plan te verhuizen, maar dit plekje in Workum bracht hen op andere gedachten. Joke was al met pensioen en haar man - hij was timmerman/aannemer - vond ook dat het leven best wat rustiger mocht worden. Dat is ruim vier jaar geleden, en ze hebben geen moment spijt gehad. Dat 'zelfbedieningswinkeltje' in de hal van hun huis is een hobby van Joke. Ik heb het haar niet gevraagd, maar omdat ze daar ook tweedehands kleding verkoopt, denk ik dat dit nog een overblijfsel zou kunnen zijn van wat ze vroeger eigenlijk graag had willen doen: een...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Tjipke Visser

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Tjipke Visser Workumer krant Friso Dinsdag 14 juni 2022 Albert Althuis Deze keer wil ik graag aandacht geven aan een beeldend kunstenaar waar in Workum een straat naar is genoemd. Hij werd geboren in de zogenaamde Workumer Kamer. Een prachtige kamer die nu onderdeel is van 'Warkums Erfskip', hij is te zien in het voormalige stadhuis. Tjipke Visser (1876-1955) maakte verschillende sculpturen voor de St. Gertrudiskerk. Eén daarvan wil ik gebruiken als aanknopingspunt. Maar eerst een paar gegevens over zijn leven: Vanaf 1907 tot zijn dood woonde en werkte hij in Bergen (NH). Hij was één van de eerste kunstenaars van de Bergense school die daar vanwege het mooie licht gingen wonen. Tjipke is opgegroeid in Workum, heeft tijdens zijn leven gewerkt voor de stad en na zijn dood is zijn asurn bijgezet in het familiegraf bij de kerk. Daarom kun je best zeggen dat hij bij Workum hoort. Wat...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Botas

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Botas Workumer krant FrisoDinsdag 17 mei 2022 Albert AlthuisRuim een jaar geleden stond er opeens een bordje in de etalage van Súd 6. Het was duidelijk dat er nieuwe bewoners waren gekomen, maar wie het waren en wat ze wilden dat was raadselachtig. De komst van Spooneyworld werd aangekondigd. Ik weet nog dat ik dacht: ja, het Engelse woord spoon betekent lepel, maar wat ik me bij een 'lepelwereld' moet voorstellen weet ik niet. Op dat moment gingen mijn gedachten niet verder, maar de aandacht was gewekt.Stapsgewijs werd mijn nieuwsgierigheid bevredigd. Eerst kwamen er 'beeldjes' in de etalage. Ze waren gemaakt van de meest wonderlijke materialen. Je kon wel zien dat er een speelse en creatieve geest in de voormalige kapperszaak was komen wonen. Maar wie maakt er nou een 'speelgoedbeeldje' van een blokje hout en een paar lepels? En wat wil je daar dan vervolgens...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Piets Althuis

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Piets Althuis Workumer krant Friso Dinsdag 12 april 2022 Albert Althuis Hoe begin je een interview met de vrouw waarmee je al sinds 1964 bent getrouwd. Natuurlijk had ik al een paar keer gezegd dat dit gesprek er aan zat te komen. 'Hoeft niet', zei Piets, 'zoek maar een ander'. 'Nee', was steeds mijn reactie, 'je hebt een bord naast onze deur op Noard 18. Je laat daarmee zien dat je bronzen beelden maakt, daarom hoor je in deze serie Frisoverhalen.' Uiteindelijk kon ik haar overhalen en kon het gesprek beginnen. Als eerste stelde ik de vraag die ik tot nu toe steeds heb gebruikt: 'Wat is het beeld dat je centraal wilt stellen?' Het antwoord van Piets kwam zonder aarzelen: 'Dat is de Icarus, want als het gaat over de achtergrond van waaruit ik beelden maak, dan zit daar eigenlijk alles in.' 'Ja, ik begrijp dat je dit zegt,...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Ad Kling

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Ad Kling Workumer krant FrisoDinsdag 15 maaart 2022 Albert AlthuisHalverwege het Sylspaed is een deur waar zijn naam op staat. Als die deur opengaat verwacht je de hal van een huis, maar dat blijkt een vergissing. Je komt in een steeg met achterin een bord dat aangeeft dat er een atelier is. Loop je in die richting dan kom je achter het huis. De serre die tegen de achtermuur van het huis is gebouwd is de mooie lichte plek waar de schilder Ad Kling werkt en waar een deel van zijn schilderijen is te zien.Ad vertelt dat hij hier in 2003 is komen wonen. 'Ik ben geboren en getogen in Utrecht. Na ons huwelijk bleven we er wonen omdat ik ook mijn werk had in die stad. Onze kinderen zijn daar geboren en opgegroeid en ik zou er misschien wel gebleven zijn als mijn vrouw niet was overleden....
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Siete Koch

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Siete Koch Workumer krant FrisoDinsdag 18 januari 2022 Albert Althuis'Je wilt weten wat ik graag centraal wil stellen in dit gesprek?' Terwijl hij dit vraagt, pakt Siete een kommetje van Workumer aardewerk en zet het voor ons op tafel. Daar wil hij het dus graag met mij over hebben. Of dit kleine kommetje genoeg gespreksstof zal geven weet ik op dit moment nog niet. 'Laat ik eerst maar eens een foto maken', zeg ik tegen mezelf.We kennen elkaar al een aantal jaren, maar toch ben ik verrast dat hij begint met iets dat zo klein van formaat is. Het komt niet bij deze bescheiden man op te beginnen met zijn grotere werk dat we kennen van de omlijsting van de ingang van hotel Wymerts op het Noard en van wat te bewonderen is op een muur van het pleintje achter het Pottebakkershûs. Hij zou ook een...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Henk de Boer

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Henk de Boer Workumer krant FrisoDinsdag 14 december 2021 Albert AlthuisIn de smaakvolle ruimte van galerie 'De halve Zwaan' op de hoek Dwarsnoard/Trekwei, liet ik op me inwerken wat ik allemaal zag. Het was veel en divers, maar ik verbaasde me over mezelf want de veelheid van dit alles maakte niet dat ik een onrustig gevoel kreeg. Dat zal te maken hebben met de witte, rustgevende wanden en de royale ruimte tussen zowel de schilderijen als het ruimtelijk werk.Een voorbeeld van dat ruimtelijk werk en tegelijk een voorbeeld van de speelse originaliteit van Henk hangt in een hoek, een mooie boomtak met een koperen staaf er doorheen die eindigt in een nestje met een ei. In de vensterbank staan schalen gemaakt van potscherven en grillig gevormde koperen lampen. En als ik met hem meeloop naar de werkruimte die aan de galerie grenst, laat hij me zien...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Christien van Aken

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Christien van Aken Workumer krant FrisoDinsdag 16 november 2021 Albert Althuis'Mijn vader was een wijze man. Ik was leerling van het gymnasium waar hij leraar klassieke talen was. Hij had in de gaten dat ik op dat moment niet zo'n studiehoofd was en daarom gaf hij me het advies naar de lerarenopleiding te gaan. Daar volgde ik o.a. de richting beeldende vorming.' Christien reageert hiermee op mijn vraag om iets te vertellen over haar achtergrond. En ze vervolgt met: 'Zodoende kwam ik na die opleiding in het onderwijs. Tientallen jaren gaf ik handvaardigheid/tekenen en kunstgeschiedenis aan leerlingen die dit als examenvakken kozen voor hun havo diploma. Het was in Utrecht aan dezelfde school waar mijn partner Marie-Anne werkte als docent geschiedenis. Daarna gingen we naar Friesland.''Als je dat zo zegt ben ik natuurlijk wel wat verbaasd. Want het is een grote overgang van de stad Utrecht naar...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Henk Ravenhorst

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Henk Ravenhorst Workumer krant FrisoDinsdag 12 oktober 2021 Albert Althuis'Het is niet goed om een dag te beginnen zonder koffie', zegt Henk als ik bij hem binnenkom. Daarom krijg ik eerst een voortreffelijke cappuccino. Terwijl hij zich daarna ook zelf voorziet van zo'n cappuccino begint het gesprek als vanzelf. 'Ja dat schilderij heb ik gekozen omdat het veel zegt over mijn werk, maar meer nog over de periode waarin ik het schilderde.''Laten we daar dan maar mee beginnen' zeg ik, 'schets die achtergrond maar in een paar lijnen.' 'Oké', is de reactie van Henk en hij vervolgt: 'Je kunt het je van mij nu waarschijnlijk niet voorstellen, maar ik liep altijd in pak, met stropdas. Dat hoorde bij mijn werk als accountmanager bij een bedrijf in pensioenverzekeringen. Toen kwamen er reorganisaties, bij een eerste ronde werd ik gespaard, maar bij de tweede ronde in 2014 werd...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Matteke de Vries

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Matteke de Vries Workumer krant FrisoDinsdag 14 september 2021 Albert Althuis'Toen je me belde om een afspraak te maken voor ons gesprek wist ik meteen welk schilderij ik als uitgangspunt wilde gebruiken. Maar dat kan ik niet verklaren het was puur intuïtief'.' Als Matteke de deur van Súd 143 voor me open doet is dit zo ongeveer het eerste wat ze zegt. Voor mijn gevoel typeert dit zinnetje haar om twee redenen: vanwege het woord intuïtief en vanwege het feit dat dit haar eerste zin is. Uit dit laatste valt op te maken dat ze graag vertelt en niet hoeft te wachten tot haar een vraag wordt gesteld. Matteke neemt me eerst mee naar de voorkamer en zegt: 'Tegenwoordig neem ik bezoekers die benieuwd zijn naar mijn schilderijen, meteen hiermee naar toe. Er hangen hier allerlei olieverfschilderijen en aquarellen.' Ze wil verdergaan, maar ik onderbreek haar...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Frans Berkhout

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Frans Berkhout Workumer krant FrisoDinsdag 6 juli 2021 Albert Althuis Wanneer je op de Vicariswei in Workum zoekt naar het huis van Frans Berkhout hoef je het huisnummer niet te kennen. Op de voorgevel zie je een afbeelding van één van zijn schilderijen. Zou je aanbellen met de vraag of hij nog meer van dit soort schilderijen heeft dan zou hij waarschijnlijk zeggen: 'Kom maar binnen en laat je verrassen'. Met een kop koffie op de bank hoefde ik maar om me heen te kijken. Ze waren tegenover me en achter me, die schilderijen met de voor Frans kenmerkende lage horizon, de weidse lucht en één of enkele skûtsje-achtige schepen. Dit thema hoort zo sterk bij hem dat hij momenteel al maar weer een variatie maakt. Hij werkt er ongeveer drie maanden aan.Daarnaast aquarelleert Frans ook, maar dat doet hij altijd ter plekke. Fietst of rijdt hij ergens...
 • Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Petra van Stam

  Een kunstzinnige kennismaking met het werk van Petra van Stam Workumer krant FrisoDinsdag 6 juli 2021 Albert AlthuisIn het centrum van Workum, op de Merk, werkt Petra een aantal dagen van de week. Bij goed weer zie je haar altijd door de boog naast het Pottebakkershûs buiten staan. Met eindeloos geduld staat ze te vijlen en te schuren aan een stuk natuursteen. Na een aantal weken komt er inderdaad een beeld tevoorschijn. Ze doet dit zo al een jaar of tien. 'Nee hoor', zegt ze, 'dit is geen hobby, dit is mijn werk!''Petra, toen ik je vroeg 'welk beeld wil je centraal stellen in ons gesprek', hoefde je niet na te denken. Je reactie was: 'O dat weet ik wel, dat wordt het beeld 'Close'. Terwijl ze dit zegt neemt Petra me mee naar het beeld. Het staat voor een raam op een draaibare sokkel. Als die inderdaad draait kan ik met het...