Expositie Jan Kok bij Floor van der Leun

Jan Kok exposeert in Zweden

Expositie Jan Kok – Åsens by Kulturreservat Zweden

jan-kok

De serie olieverven ‘de eenvoud van Zweden’, waarmee Jan Kok voluit naar buiten treedt, is eind 2008 begonnen. Vanaf 2011 exposeert Jan Kok werk van deze serie.
Het uitgangspunt is simpel. Na het opdoen en verwerken van velerlei levenservaring, zowel in fysieke als psychische zin, een terugkeer naar de aanvang.
In dit geval letterlijk de eigen geboorteplek van Jan Kok in Sävsjö – Zweden.Jan Kok doet dit in kleurenritmes, waarbij hij iedere vorm van ‘overbelichting’ tracht te voorkomen. In zijn schilderijen probeert hij ieder detail in een gelijkwaardige belangrijkheid te verwerken. Zo zijn ook de onderwerpen, die hij kiest, niet gerelateerd aan beeldvorming, waarmee hij een aparte emotionele binding heeft. Het enige wat hij doet is het fotobeeld, dat als inspiratiebron wordt gebruik, op het schilderij in andere kleurwaardes en in een andere ritmiek plaatsen. Zodanig, dat er contrasten ontstaan, waardoor de op zich rustige landschapsbeelden in een constante beweging lijken.

In de maanden juli en augustus 2015 exposeert Jan Kok in Zweden in Åsens by Kulturreservat in het gebied SMÅLAND.

Informatie over het gebied kunt U vinden op de website over Småland. (in het Nederlands)

Masterclass

Gedurende de week 9 – 14 augustus 2015, kunt u deelnemen aan een Masterclass in Åsens. Het is één van de vele vrienden, Birgit Leuken die samen met kunstenaar Jan Kok uit Nederland de cursus organiseert. U kunt verschillende technieken proberen, zoals olie en waterverf.

Zie de website: www.asensby.com

Informatie: info@asensby.com

Introductie van de Jan Kok

Het werk is het best te benoemen als ‘esoterisch abstract’. Het verweeft, in een ander licht gezien, veel elementen die in voorgaande periodes de boventoon voerden. In mijn werk worden de veelal ontoegankelijke landschappen van mijn geboortestreek omgezet tot een innerlijke verbeelding, die vertrouwensvol van een tijdloos zijn vertelt. In die zin hoop ik aan te sluiten bij poëzie en mystiek van de skalden en speelmannen, die kenmerkend zijn voor het paganisme van het volk waaruit ik geboren ben.

De video is weliswaar niet ondertiteld, maar de beelden spreken voor zich.

Vindt u dit artikel leuk of informatief, deel het!