header website BSW

Willem Bartel van der Kooi

In de spotlights :  Willem Bartel van der Kooi

Willem Bartel van der Kooi (13 mei 1768Augustinusga – 14 juli 1836Leeuwarden) was een Nederlandse kunstschilder.

Van der Kooi was een leerling van onder anderen Johannes Verrier en Wessel Ruwersma. Hij werd in 1798 lector tekenkunst aan de Universiteit van Franeker, wat hij bleef tot de universiteit in 1808 gesloten werd. Van der Kooi schilderde een groot aantal portretten.

Willem Bartel van der Kooi werd geboren in het Friese Augustinusga, in een gezin van enige welstand en aanzien. Vanaf zijn twaalfde ging hij in de leer bij plaatselijke ververs en behangselschilders. Hij ontwikkelde zijn schildertalent grotendeels zelf. Hij specialiseerde zich in het portretschilderen, maar maakte ook genrestukken. De invloed van het Franse neo-classicisme is al vroeg merkbaar in zijn werk. Van der Kooi had vele leerlingen en zijn invloed op de 19de-eeuwse Friese schilderschool was groot.

Na het winnen van een prijs in 1808 voor het beste genrestuk kreeg hij regelmatig portretopdrachten. In 1818 mocht Van der Kooi zelfs Koning Willem I en zijn echtgenote portretteren.

Dat hij ook buiten Friesland gewaardeerd werd, blijkt onder meer uit zijn benoeming tot lid van verschillende academies van beeldende kunsten (Amsterdam, Antwerpen, Gent).

Bronvermelding: RijksmuseumAmsterdam Centre for the Study of the Golden Age

Friese kunstenaars in de spotlights: Willem Bartel van der Kooi
Friese kunstenaars in de spotlights: Willem Bartel van der Kooi