header website BSW

Pieter Feddes van Harlingen

In de spotlights : Pieter Feddes van Harlingen

Pieter Feddes van Harlingen (Harlingen1586[1] – Leeuwarden, ca. 1623) was een Fries graveuretser en kunstschilder uit de tijd van de Barok.

Over zijn levensloop is weinig bekend. In 1612 verhuisde hij volgens Eekhoff naar Leeuwarden, waar hij vooral portretten, etsen, kaarten en met name veel gravures vervaardigde. Hij maakte onder andere gravures voor de werken van de Friese geschiedschrijvers Hamconius (Hamkes) en Winsemius. Enkele van zijn etsen signeerde hij met ‘P. Harlingensis’. De meeste van zijn gravures tonen taferelen uit de Bijbelse geschiedenis en wereldgeschiedenis. Ook maakte hij veel portretten, waaronder die van Willem Lodewijk van NassauHero van Inthiema en Johannes Bogerman. Van hem zijn 3 kaarten overgeleverd van Leeuwarden, Franeker en Friesland.

Hij was bevriend met Jan Jansz. Starter, voor wiens Friesche lusthof (eerste uitgave, 1621) hij een lofdicht schreef. Uit een inscriptie onder dit lofdicht en een inscriptie onder een portret van Bogerman wordt afgeleid dat hij ook kunstschilder was (‘Petrus Harlingenis ad vivum pinxit’; “Pieter van Harlingen bij leven schilder”). Schilderijen van hem zijn echter niet overgeleverd. Johan Philip van der Kellen noemt echter naast 117 gravures ook 14 schilderijen van zijn hand, waarvan nog enkele daarop gebaseerde gravures bestaan.

Zijn werk was van invloed op het werk van Jacob Adriaensz Backer. Omdat Feddes’ naam na 1622 niet meer voorkomt, wordt aangenomen dat hij kort daarna overleed.

Werk van Feddes hangt vooral in het Fries Museum in Leeuwarden en in het Museum Kunstpalast van Düsseldorf.

Bronvermelding: wikipedia ; “Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen 3.0; Rijksmuseum; Friesmuseum; rkd.nl

PFV Harlingen mannen Rijks 5711