header website BSW

Jan Planting

In de spotlights :  Jan Planting

Jan Planting (Drachten, 27-5-1893 – † 29-11-1955) was huisschilder  en kunstschilder.

Jan Planting bracht zijn hele leven door in Drachten. Hij is een poos in de leer geweest bij de drukkerij “De Vrije Fries” in Drachten, maar werd al snel huisschilder. Naast dat werk volgde hij tekenlessen.

In 1914 moet hij in dienst, precies in de tijd van mobilisatie als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. Hij komt terecht in Noord-Brabant bij de grensbewaking. Hij maakt portretten van zijn dienstmaten en op een tentoonstelling in Tilburg wint hij daarmee een bronzen medaille.

Hij keert terug naar Drachten en gaat weer als huisschilder aan het werk en in 1923 treed hij in het huwelijk met Aeltsje Bergsma.

Op een gegeven moment wint Planting een paard en rijtuig op een lot uit de loterij. Dat maakte hem 850 gulden rijker waarmee hij zijn eigen schildersbedrijf kon beginnen. Tijdens het tekenen en schilderen bestudeert Planting het werk van andere kunstenaars. Hij krijgt advies van Ids Wiersma die van 1918 tot 1926 in Drachten woonde. Wiersma’s invloed is te zien in sommige werken van Planting. Hij maakte later kennis met de schoenmaker en kunstenaar Thijs Rinsema, met wie hij zijn werk bespreekt.

Daarnaast wordt hij aangemoedigd om te schilderen door Sjoerd de Roos, familie van moederskant.

De erfgoedcollecties van Museum Dr8888
Naast de collectie beeldende kunst is ook de erfgoed van Smallingerland onderdeel van de collectie van Museum Dr8888. Deze collecties zijn over het algemeen niet zichtbaar in het gebouw.

Topografische atlas: De topografische atlas bestaat voor het grootste deel uit aquarellen, pentekeningen, potloodschetsen, etsen etc. van kunstenaar Jan Planting.

De kunstredactie van Trouw heeft musea gevraagd om een bijzonder kunstwerk uit het depot te halen dat nog nooit of lange tijd niet te zien was voor het publiek. In deze aflevering de keuze van Paulo Martina, directeur van Museum Dr8888: Jan Planting
Lees artikel hier

Bronvermelding: fy.wikipedia ; “Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen 3.0; Museum Dr8888; 

Friese kunstenaars in de spotlights: Jan Planting
Friese kunstenaars in de spotlights: Jan Planting