Uit fetival workum 2022

2022 – UitFestival Workum 9, 10 en 11 september

Het UitFestval Workum staat drie dagen lang bol van allerlei culturele activiteiten.
 Het sub-thema van dit weekend is ‘OMKEAR’. Omkear staat voor een radicale beslissing om alles anders te doen, een keerpunt in een bestaan. Vele activiteiten staan in het teken van dit thema.

Vrijdag 9 september
Het weekend wordt wederom geopend met een film om 20:30 uur. Na het grandioze succes van vorig jaar kon dit onderdeel dit jaar natuurlijk niet missen. Film kijken vanuit je boot of vanaf de kant, hoe leuk is dat? Dit speelt zich af in de Stedspôllehaven. Geen boot? Geen probleem, wij zorgen ook voor stoelen.
Toegang gratis en je hoeft niet te reserveren. Gewoon komen.

10 en 11 september
Op zaterdag en zondag kan men kiezen uit de verschillende routes die zijn uitgezet. Bij zowel de step/fiets als de vaar/wandelroute ga je onder leiding van een gids langs verschillende verrassende culturele activiteiten. Op deze routes kom je door straten, langs en in gebouwen, bij performances, voorstellingen, historie en kunstuitingen. En dat op plekken waar men niet altijd komt… Dus laat je verrassen en ga met ons mee. De routes duren 1,5 tot 2 uur. Bezoekers volgen de route in kleine groepen. De groepen worden begeleid door een gids, deze weet veel van de kunst, de gebouwen en de optredens.

Doe je de vaar/wandelroute dan kom je zeker bij de Workumer kunstenaar Henk de Boer. Op zijn geheel eigen wijze gaat hij vertellen over zijn ‘omkear’ in zijn werk.

Met de step/fiets route kan je het ‘omkear’ verhaal bekijken/luisteren van kunstschilder Frans Berkhout

Op zaterdag naar kunstschilder Ad Kling. Waarom schildert hij bepaalde onderdelen van zijn schilderijen opnieuw? Op zondag gaat de route langs kunstenaar Matteke de Vries, wat was haar ‘omkear’ moment en schilderij?

Daarnaast is er een dwaalroute op en rond de Merk; op eigen houtje de prachtige monumentale gebouwen bekijken, de ateliers van de kunstenaars bezoeken.

Ga eens onder de poort door bij Merk 17, hier zijn de kunstenaars Petra van Stam en Siete Koch aan het werk. En op zondag is schilder Frans Berkhout hier ook te vinden.

Op Sud 6 vertelt Botas over hoe hij in een wereld vol met spooney-vriendjes is beland. En op Sud 46 kun je de beelden bewonderen van Christien van Aken.

Loop ook gerust eens binnen bij de Begine 10 en 24 en laat je verrassen

En op Noard 18 vertelt beeldhouwster Piets Althuis hoe een bezoek aan een open dag er voor heeft gezorgd dat zij nu prachtige bronzen beelden maakt.

En luisteren naar een prachtig concert, het is allemaal mogelijk.

Het uitgebreide programma kan je vinden op de website van Stichting Cultureel Nut Workum en via uitfestivalswf.

Vindt u dit artikel leuk of informatief, deel het!