achtergrond menu
kop masterpage
ArtWORKUM
frUITMARKT 2014
17 September, 2014
Sfeer impressie van de frUITMARKT
Klik hier voor opnames van omroep Sudwest
Baden in kunst tijdens Kunstroute Workum
01 May, 2014
Wiggle Sinnema,wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân, opent vrijdag om 19.00 uur Kunstroute Kunst in workum. De zaterdag en zondag erna kunnen kunstliefhebbers op verschillende plekken allerlei kunstuitingen bewonderen: van sieraden tot beelden en schilderijen.
In het hernieuwde Kunst in Workum boekje, editie 2014,staan alle kunstenaars,Kunstroute ateliers, galeries en musea vermeld. De deelnemende ateliers, galeries en musea zijn te herkennen aan gelekunstroutevlaggen met rode blokjes.
Op de verschillende lokaties laten ook gastexposanten hun werken zien. Kunstwerken van de deelnemers en gastexposanten zijn heel mei ook te zien in verscheidene winkels en restaurants in Workum.

Bron : Balkster Courant 01 mei 2014, pagina 17
Kunstroute Workum 2014
28 April, 2015
"Het was als een heel warm bad." Zo omschrijft galeriehoudster Petra van Stam, die haar atelier

aan Merk 17 heeft, de Kunstroute Workum van het afgelopen weekeinde. "De mensen waren

bijvoorbeeld enthousiast over het werk van Siete Koch en de tentoonstelling van Ada Stel. Er is in Workum ook zo'n diversiteit! het is allemaal zó divers. En we hadden het meest fantastische weer. Misschien wat koud, maar wél droog. Het was druk maar de bezoekers hadden meer dan genoeg tijd en ruimte om bij de horeca een kopje koffie of een glaasje wijn te drinken. Heel positief allemaal. Je zag ook iedereen met het boekje lopen en dat was dus heel goed verspreid. Er waren mensen uit Noord-Brabant en Noord-Holland gekomen en ik herkende bijvoorbeeld nog mensen van vorig haar. Ja, het

was overweldigend!" De Kunstroute werd vrijdagavond officieel geopend door demissionair wethouder Wigle Sinnema van de gemeente Súdwest-Fryslân. Cees van Stam, voorzitter van Beeldenstad Workum en Workum Kunst & Cultuurstad, roemde daaraan voorafgaande het werk dat wethouder Sinnema de afgelopen periode voor de kunst en cultuur in de gemeente en vooral ook in Workum heeft verzet.

"Wethouder Sinnema heeft altijd heel veel inzet getoond. Hoe gaat de nieuwe wethouder Mirjam

Bakker het doen? Ze heeft gezegd de cultuur in de gemeente een boost te willen geven. Maar moeten we intussen ook onze eigen broek ophouden? Nou ja, misschien komt er nog wat via Culturele Hoofdstad." Wethouder Sinnema stelde dat Workum "wel heel erg Súdwest-Fryslân is. Wat is er groener dan de weilanden rondom Workum?" Onze stad past dus prima binnen het groene profiel van de ge-meente, maar ook binnen het blauwe, dat van het water en de watersport, zo vervolgde Sinnema. "We hebben als gemeente ook een heel hoog cultureel profiel," aldus de scheidende wethouder, "en ook

dat is heel erg Workum. Ze kunnen in onze gemeente veel meer dan zingen en blazen. En iedere  stad en ieder dorp ontwikkelt zijn eigen cultuur. Je onthoudt, ook als wethouder, altijd je laatste ervaring. Deze dus." Hij opende de Kunstroute Workum door op een toeter te blazen en daarna een fraai werk op de Merk te onthullen: afbeeldingen van een tal kunstwerken op groot formaat waarmee alle deelnemende galeries, ateliers, schilders, beeldhouwers en wat dies meer zij zich presenteerden.

Voorafgaande aan de officiële opening had een selectie uit Crescendo zich al op meenemende wijze laten horen in 'De Tillefonneblues', indertijd geschreven door de Workumer Pieter Kurpershoek nazaat van de bakker met die naam voor het theaterstuk 'Oer 'n Ieu' van De Paupers. Later is deze blues nog eens dunnetjes overgedaan door Workumer Paul van Dijk op het orgel van de Gertrudis tijdens het theaterstuk '’Doolhoofd' van diezelfde Paupers. Het popkoor XL onder leiding van Jitske Draijer bracht daarna 'This is wat it feels like' van de wereldberoemde dj Armin van Buuren welluidend ten gehore.

Het was werkelijk een schitterend weekend. En wat heeft Workum zich weer overtuigend als stad van kunst en cultuur op de kaart gezet. Petra van Stam nogmaals: "We doen het allemaal met elkaar. En het gaat hier zó goed." Welnu, dat was dit weekeinde te merken. Geweldig en veel lof voor alle kunstenaars!

Workum is een 'rijke' stad! (AS).
Bron: workumer krant FRISO
logo faceboek
Logo Twitter Stichting Beeldenstad Workum
logo YouTube Stichting Beeldenstad Workum
RSS Feed